Fyrisfjädern inleder Badmintonligan med säker seger mot Malmö BK

”Vi hoppas på lite magi ikväll” var Fyrisfjäderns coach Elena Prus´ önskan inför första matchen i Badmintonligan 2024-2025 i måndags kväll i Fyrisfjädern. Malmö BK var motståndarna och även om inte nykomlingarna ses som favorit att vinna SM i år så var uppgiften för hemmalaget ändå tuff. Uppsalas och Sveriges enda internationella stjärnor, damdubbelparet Moa Sjöö Gozzi och syrran Tilda Sjöö, befinner sig i Asien för spel på internationella touren och var alltså inte på plats hemma i måndags. Det var inte heller Fyrisfjäderns bäste herrsingelspelare Victor Kauffmann, som tvingats avstå spel på grund av sjukdom. Inte heller Johan Azelius, Ulricehamnssonen som spelar för Fyrisfjädern även i år, var klar för spel. Det var alltså ett något reservbetonat lag som skulle försvara Fyrisfjäderns heder denna kväll. Lite magi var just vad som behövdes för en hemmaseger.

Nytt för i år är ju att grundserien i Badmintonligan spelas som en enkelserie där lagen möter varandra inte två, utan en gång. Färre ligamatcher alltså, vilket gett utrymme för att ta upp ett lag till i Badmintonligan, som nu har nio lag. Det laget är Malmö BK.

Kvällens två första matcher var herrdubbel och damdubbel. I den senare matchen tog sig hemmalagets rutinerade Cecilia Wang tillsammans med Romina Olyaee an Malmös Malena Norrman och Anna Mikhalkova. Första set startade jämnt men Cecilia och Romina kunde ta hem det med 13-11 och därefter det andra med 11-9. I tredje set kom Malmötjejerna igång bättre och kunde reducera Uppsalalagets ledning genom att vinna med 11-4. Fjärde setet startade jämnt upp till 5-5 men sedan tog Fyrisfjädern hand om kommandot och vann med komfortabla 11-5. 1-0 till Uppsalalaget i lagmatchen efter en fin insats av Cicci och Romina.

I herrdubbeln mötte hemmalagets nytillskott inför årets ligaspel Mio Molin i par med danske Rasmus Espersen Malmös Calle Fredholm och Carl Claesson. Här var det inget snack om saken. Mio och Rasmus spelade gediget och tillät inte motståndarna att sticka upp det minsta. Det blev en kassaskåpssäker vinst med setsiffrorna 11-3, 11-3, 11-7. Därmed leder Fyrisfjädern med två mot noll.

Mer ovisst såg det ut i de följande två matcherna. Fyrisfjäderns duktiga Oscar Reuterhäll har ju sedan flera år specialiserat sig på att spela herr- och mixeddubbel, men ikväll fick han damma av singelförmågan när han mötte Malmös Leon Fritz. Oscar gjorde en verkligt inspirerad match och visade kvalitet i sitt singelspel, som ju ställer andra krav på styrka och uthållighet liksom spelstrategi. Första set var ringrosten för Oscar synlig och han förlorade med 8-11. Men de följande två seten tog Oscar hem klart med siffrorna 11-4, 11-8. I fjärde set dominerade Oscar och vann med övertygande 11-5. Mycket starkt av Oscar att vinna denna viktiga match och 3-0 till Fjädern.

Samtidigt spelades mixed-matchen där Romina Olyaee och Rasmus Espersen försvarade hemmalaget mot Malmös Calle Fredholm och Malena Norrman. Efter att ha tappat första set i förlängning 10-12 ryckte Romina och Rasmus upp sig och tog två raka set, 11-5 och 11-7. I fjärde set jämnade spelet ut sig och det var spännande när Uppsalaparet säkrade en matchboll som de tog hem till 11-9. Rominas energi och nätspel tillsammans med Rasmus´ starka smashspel var en viktig faktor i denna seger. Fyrisfjäderns ledning var nu utökad till 4-0.

Fyrisfjäderns nytillskott på damsidan inför årets ligaspel, 18-åriga finskan Nella Nyqvist, ställdes i damsingel mot Malmös Anna Mikhalkova. Den vänsterhänta finska tonåringen visade upp verklig mognad, snabbhet och styrka i sitt spel, parat med härliga undanläggningar. Hon vinner i både styrka, rörlighet liksom slagrepertoar mot sin motståndare och tar hem matchen med klara 3-0. Nella är verkligen ett stjärnskott och ett löfte för framtiden. Hon påminner faktiskt lite grann om Edith Urell, Uppsala-tjejen som numera spelar och bor i Danmark.

Fyrisfjädern har nu tagit fem matcher mot Malmös noll. I sista matchen skulle Malmö dock få sin tröstvinst. Mio Molin, Fyrisfjäderns dubbelspelare, ställdes här i singel mot Malmös Carl Claesson. Mio tar det andra setet med 12-10 men får ge sig i en 1-3-match efter att ha kämpat tappert.

Fyrisfjäderns vinst över Malmö BK skrivs därmed till 5-1, vilket man får se som ett gott styrkebesked från förra årets SM-tvåa. Trots decimerat lag håller laget upp moralen och humöret och kämpar hem matcher som inte alls är självklara. Stort plus till alla spelarna för detta, och även till Fyrisfjäderns outtröttliga coach Elena Prus! Hon gör att stort jobb som tränare och inspiratör, det kan vi alla som spelar i Fyrisfjädern konstatera.

Sist ger vi en eloge till domarteamet som trots viss brist på erfarenhet och rutin klarade av sina uppgifter utan några skandaler. Vackert så!

Reporter

Stefan Eldh