Parabadminton

Välkommen till våra paragrupper

En bra start – är ett ledmotiv som vi jobbar hårt utifrån på Fyrisfjädern. Idrottens glädje och förenande kraft ska kunna delas och upplevas av alla, oavsett hur man är, vem man är och varifrån man kommer.

Våra träningsgrupper

Grupperna

Grupp 1 Rörelsehindrade, nedsatt syn eller hörsel, Downs Syndrom och intellektuell funktionsnedsättning.

Grupp 2 Autism, asperger, adhd och språkstörning.

Grupp 3 Protes, amputerade, kortväxta, rullstolsburna, förlamningar och annan fysisk funktionsnedsättning.

Priser

Att träna i våra Special Olympics- eller Parabadmintongrupper kostar 1095 kr per termin. I detta pris ingår lån av racket och bollar. Utöver det har vi en medlemsavgift som gäller för ett år på 300 kr.

Träningarna indelade i tre grupper och är på söndagar mellan klockan 10:00-13:30 och hålls i Fyrisfjädern.

Har du några frågor eller funderingar går det bra att kontakta oss på e-post: parabadminton@fyrisfjadern.se

Fyrisfjädern satsar på parabadminton

En bra start – är ett ledmotiv som vi jobbar hårt utifrån på Fyrisfjädern. Idrottens glädje och förenande kraft ska kunna delas och upplevas av alla, oavsett hur man är, vem man är och varifrån man kommer.

Vår satsning på Parabadminton bygger på drivkraften att skapa en träningsmiljö dit alla kan komma, oavsett handikapp. Vi utgår från varje individs individuella behov för att alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett förutsättningar.

Projektet har letts av Felix Carlsten som tillsammans med Simon Fagerlund jobbat med utvecklingen av Parabadminton i Uppsala sedan 2013. Idag jobbar vi för att bredda vår verksamhet, och i mars 2020 hölls Sveriges första parabadmintontävling i Täby där flera av våra spelare deltog. Det bedrivs även projekt i syfte att främja och sprida sporten, bl.a. Paniz Yousefis projekt parallel play.

Med fler klubbar som engagerar sig inom sporten så hoppas vi på en spridning och ett ökat intresse för denna fantastiska sport! Vi jobbar varje vecka för att varje person som tränar hos oss ska utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och egna drivkraft. Fyrisfjäderns mål är att fler vill komma och prova på världens snabbaste sport och hitta glädjen i att vara en del av parabadmintonens genomslag i Sverige.

Idag drivs projektet av Paniz Yousefi och Johan Ahlsén tillsammans med hjälptränare Hannes Holmström Helander.

Grupp 1 Söndagar kl. 10:00-11:00

Rörelsehindrade, nedsatt syn eller hörsel, Downs Syndrom och intellektuell funktionsnedsättning.

I denna grupp jobbar vi individuellt med varje enskild elev och försöker anpassa träningen i bästa möjliga mån utefter varje individs enskilda behov. Träningen fokuserar främst på att utveckla motorik, koordination, balans, öga-/handavstånd och samarbete.

Vi ser gärna att assistenter och ledsagare är med och deltar i träningarna, som stöd till deltagarna. Det är dock inget krav på att assistenter och ledsagare måste vara ombytta.

Grupp 2 kl. Söndagar 11:00-12:00

Autism, asperger, adhd och språkstörning.

Dessa träningar är gruppanpassade och där deltagarna spelar tillsammans med varandra inom gruppen. Träningarna bygger på fysisk aktivitet och att utveckla deltagarnas badmintonkunskaper såväl som det sociala samspelet.

Assistenter och ledsagare förväntas inte delta i själva träningen, men uppmuntras att vara det vid behov.

Grupp 3 kl. Söndagar 12:00-13:30

Protes, amputerade, kortväxta, rullstolsburna, förlamningar och annan fysisk funktionsnedsättning.

Träningarna riktar in sig mot individer med fysiska nedsättningar. Teknik och taktik inom badminton samt fysisk utveckling är i fokus. Möjlighet till att tävla finns även för de som tränar i denna grupp.

Fyrisfjäderns Special Olympians

Vi tillhandahåller även träning för spelare med intellektuell funktionsvariation.

Vill du börja spela Parabadminton? Kontakta Paniz så kan hon berätta mer om våra träningsmöjligheter, träningstider och vår satsning på Parabadminton. Det går bra att kontakta oss via e-post på: parabadminton@fyrisfjadern.se

Video

Vanliga frågor

Parasport (tidigare handikappidrott) är idrott för personer med funktionsnedsättning.

Parabadminton är en sport som just nu växer så att det knakar runt om i världen, mycket tack vare att sporten från och med år 2020 är en Paralympisk gren.

Det internationella badmintonförbundet har haft ett uttalat mål att till år 2020 jobba hårt med att integrera Para-badminton som sport inom den existerande strukturen som finns för Badminton i världen. Alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett vilka fysiska förutsättningar du tar med dig till badmintonbanan.

Para-badminton spelas, precis som badminton, i kategorierna singel, dubbel och mixed. All tävlan är sedan uppdelad i klasser baserade på varje spelare fysiska förutsättningar. Klasserna är:

  • Kortväxta – SS 6
  • Stående – SL 3, SL 4 och SU 5
  • Rullstol – WH 1 och WH 2

Läs mer om Parabadminton på Badminton World Federations hemsida.

Det finns över 500 föreningar runt om i Sverige som erbjuder olika typer av parasportverksamhet, allt från idrottsskolor (där du får testa olika idrotter tills du hittar den du gillar) till yttersta elit. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att börja, bara en vilja att testa. Vissa föreningar fokuserar helt på parasportverksamhet, medan andra har verksamhet både för personer med och utan funktionsnedsättningar.

Fyrisfjädern Badmintonklubb fokuserar på badminton.

Inom Parasport Sverige har vi verksamhet för personer med synnedsättningintellektuella funktionsvariationer, rörelsenedsättning och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi har aktiva med ett brett spann av funktionsnedsättningar, det finns någon idrott för alla.

Ja, du behöver inte ha tidigare idrottserfarenhet. I många distrikt eller föreningar arrangeras idrottsskolor och prova-på dagar där man får testa sig fram tills man hittar en idrott och förening som passar en och man tycker om.

Fyrisfjäderns träningsgrupper kan anpassas till olika typer av träningsnivå och inriktning. Din tränare bestämmer tillsammans med dig vad som passar bäst.

Det finns vissa idrotter som riktar sig till personer med en viss typ av funktionsnedsättning, t.ex. goalball och showdown för personer med synnedsättning och rullstolsrugby och paraishockey för rullstolsburna. Som med all idrott handlar det också om dig som person, du kanske föredrar lag- före individidrotter eller tvärtom. Ta kontakt med ditt lokala distrikt om du vill få tips kring vilka aktiviteter som finns på din ort.

För badminton gäller följande – se på Badminton World Federations hemsida

Ta kontakt med en förening och erbjud dina tjänster. Många föreningar är i stort behov av ledare och välkomnar nya med öppna armar. Du behöver inte vara en expert på funktionsnedsättningar, utan ha ett engagemang och intresse för parasport. Det finns även möjlighet att gå kurser (både kring ledarskap och funktionsnedsättningar).

Kontakta oss på parabadminton@fyrisfjadern.se

Källa: https://www.parasport.nu/borjaidrotta/Introduktion/